21 december, 2010

Julgodis

Nu är julgodiset gjort för i år. Igår kokades det knäck, den blev riktigt bra, precis som jag vill ha den. Hård och knastrig. Så hård att när man biter i den så har man sin tandläkare på speed-dial på telefonen.

Sen försökte jag mig på att göra två sorters tryfflar, en variant med vit choklad smaksatt med citron och vallmofrön och en annan variant med nougat och krisp. Innan jag började pillgörat med tryfflarna trodde jag att jag skulle få utlopp för mitt icke rumsrena ordförråd, men det gick relativt smärtfritt. Förutom den sista snitsen när man skulle spritsa ut vit choklad som dekoration. Det blev INTE som på bilden i receptet i alla fall. Men jag slår vad om att de smakar precis lika gott!!!

Så den som har vägarna förbi oss är välkommen in på en munsbit.

PS: Niclas, du lär läsa detta innan du kikar i kylskåpet. För det första, dom är räknade!!! För det andra, det som gäller med dessa praliner är att man ska njuta av dem en och en, alltså inte slänga in en näve som man gör med jordnötter.




Här kommer recepten:


KRISPIGA NOUGATPRALINER

Blir 35 praliner
Du behöver:
200 g nougat
50 g mörk choklad
(gärna 60–70 procent kakao)
1 dl vispgrädde
1 tsk honung

KRISP:
1/2 dl strösocker
1 dl K-Special eller cornflakes

DOPPNING/DEKOR:
200 g mörk choklad
Ev vit choklad till dekor

Gör så här:
1. Börja med krispet. Låt sockret smälta och bli brunt i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt flingorna, rör några varv så att de täcks och häll upp massan på bakplåtspapper. Platta till, låt svalna och hacka sedan i små bitar.
2. Hacka nougat och choklad fint och lägg i en bunke.
3. Koka upp grädden tillsammans med honungen och slå över nougaten. Rör tills allt smält och blivit till en jämn och blank massa.
4. Låt massan svalna. Blanda sedan ner de karamelliserade flingorna.
5. Låt stelna i kylskåp och dela sedan massan i tre delar som rullas till jämna rullar. Linda rullarna i plast-folie, forma dem trekantigt och låt dem stelna i frysen i ca 30 minuter.
6. Bryt chokladen till doppningen i mindre bitar och smält i mikrovågsugn eller vattenbad.
7. Skär rullarna i jämna skivor, knappt 1 cm tjocka, och doppa dem helt eller delvis i den smälta chokladen.
8. Dekorera eventuellt med vit choklad som spritsas i ett mönster och förvara pralinerna i kylskåpet.


VITA CHOKLADTRYFFLAR MED CITRON
Blir 35 praliner
Du behöver:
Skal av 1 citron
1 dl vispgrädde
1 tsk honung
200 g vit choklad
1 msk blåa vallmofrön

DOPPNING/DEKOR:
200 g vit choklad
Vallmofrön

Gör så här:
1. Tvätta citronen noggrant och skala av det yttersta gula skalet med hjälp av en potatisskalare.
2. Koka upp citronskalet tillsammans med grädde och honung i en liten kastrull. Låt sedan stå och dra i 15 minuter. Hacka under tiden chokladen fint och lägg i en bunke.
3. Koka upp grädden på nytt, sila bort citronskalet och häll blandningen över chokladen. Rör tills all choklad smält och låt tryffeln svalna lite i rumstemperatur. Blanda ner vallmofröna och låt tryffeln stelna i kylskåpet.
4. När smeten hårdnat rullar du små runda tryffelkulor och låter dem återigen stelna i kylen.
5. Bryt chokladen till doppningen i mindre bitar och smält den i mikrovågsugn.
6. Doppa de kylskåpskalla tryffel-kulorna i chokladen och dekorera med vallmofrön.
7. Låt stelna och förvara i kylskåp.

1 kommentar:

  1. Jag hoppas det finns några kvar tills i kväll....? Niclas!!!! /Svärmor

    SvaraRadera