23 december, 2010

Lucka 23

Julstök och julfix hemma hos oss.

Snöstjärnor som vi köpte till lägenheten i Twickenham.
Passar lika bra i huset i Lerum.
Runt första advent börjar julstöket, eller adventsstöket för att vara korrekt,  på allvar hemma i det albinssonska hemmet. Det tas fram adventsljusstakar, stjärnskärmarna ska monteras på lamporna i sovrumsfönstret och snöstjärnorna skall hängas upp i fönstreni matsalen.
Jag är gift med en man som tycker det är minst lika roligt att göra det fint inför jul som jag och hade han fått bestämma hade hemmet varit pyntat högt och lågt med tomtar. Men där lägger jag in mitt veto, inga tomtar före Lucia. Inte för att vi äger så många tomtar....
Däremot har Niclas en elektrisk tomtepjäs som spelar musik. Den ska prompt fram varje år och i den frågan får jag vika mig, nu tycker ju även Lovisa att den är skojig. Jag är inte mycket för elektriskt plastpynt, men smaken är som baken. Förra året gjorde jag ett blogginlägg med glimten i ögat om denna pjäs, vilket kanske inte var så uppskattat av den som Niclas fått pjäsen av, så jag ber om ursäkt om jag trampat någon på tårna. Nog om tomtefar.

Tradition i min familj har varit att ta in granen dagen för julafton och klä den på kvällen. Själv föredrar jag att ta in granen lite tidigare, typ en vecka före jul eftersom jag avskyr allt vad juldekorationer heter efter annandag jul. Då vill jag ladda inför nyår med allt vad det innebär. Tänk er själva att vakna upp på nyårsdagen med en massa tomtar. Januari, nytt år och tomtar. Ingen bra kombo. Julgranen åker ut innan nyår hos oss, oftast med anledningen att den barrar så förbaskat.

Jag gillar att fixa med hemgjort godis, i år blev det bara som bekant två sorters tryfflar och knäck. Första julen som mammaledig då Lovisa var dryga fyra månader slog jag på stort och gjorde en massa olika sorters godis, men i år har vi prioriterat annorlunda.

Det tråkiga med julen, i alla fall det här året, har varit de otal turer kring var vi ska fira. Vi har inte fått in riktiga traditioner utan det har varit olika ställen varje år. Men en stående aktivitet på julafton är att hela min pappas sida av släkten samlas hos min farbror och hans fru i Sandared. De bor i pappas barndomshem och har tagit över traditionen eftersom vi allihopa brukade träffas hos farmor och farfar när de levde. Tillsammans fikar vi och umgås, en del släktingar träffar jag bara på jul även om man nu för tiden har större koll på varandra genom Facebook. Jag tror rekordet var för ett par år sedan när vi var närmare 40 personer. I år blir det ett rejält manfall då hela Alingsåsklanen (tolv pers) inte kommer.


Hyacinter är ett måste på julen. Vita såklart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar